Siirtyä sisältöön

Tunne yksinäisyytesi

Mitä yksinäisyys on?

Yksinäisyys on ahdistava tunne ulkopuolelle jäämisestä ja erillisyydestä. Yksinäisyys kumpuaa yhteenkuuluvuuteen, merkityksellisyyden kokemukseen ja ihmissuhteisiin liittyvistä tarpeista, jotka jäävät täyttymättä. Yksinäisyys kuormittaa niin kehoa kuin mieltä sekä aiheuttaa ja ylläpitää stressiä.

Yksinäisyys ei ole sairaus, mutta se monesti koetaan sairaudenomaisena tuntemuksena omassa kehossa. Yksinäisyys voi toisaalta myös olla monen psyykkisen ja fyysisen sairauden takana. Pitkittyessään yksinäisyys onkin ihmisen terveydelle vaarallisempaa kuin ylipaino tai tupakointi.

OPISKELIJAKOKEMUKSIA: Tältä yksinäisyyteni tuntuu

”Täydetkin huoneet tuntuvat tyhjiltä – tuntuu ettei kukaan kuule mitä heille sanon, vaikka jotenkin reagoisivatkin. ”

”Yksinäisyys tuntuu siltä kuin leijuisi ilmassa. Ei kuulu minnekään eikä saa kiinni kenestäkään.”

”Kun teet mielestäsi huikean oivalluksen, mutta ei ole ketään kuka haluaisi jakaa innostuksesi. Se puristaa rintaa kuin jäisit elefantin jalan alle.”

”Tuntuu että kaikki muut virtaa ja soljuu ympärillä ja itse on kivi joka on jämähtänyt keskelle virtaa.”

”Kuin saapuisit paikkaan, jossa kaikki penkit ovat jo täytetty ja olet ylimääräinen. Tuntuu kuin olisit merkityksetön.”

Yksinoloa vai yksinäisyyttä?

Kukaan ei valitse olla yksinäinen. Yksinäisyys onkin aivan eri asia kuin yksinolo, jota meistä jokainen kaipaa ainakin joskus ja joka voi palauttaa voimia ja lisätä hyvinvointia. Moni voikin tunnistaa itsessään myös ristiriidan ”Kaipaan paljon yksinoloa, mutta en kuitenkaan halua kokea yksinäisyyttä.” Vaikka tarvitsisi paljon yksinoloa, ei se poissulje tarvetta liittyä muihin ihmisiin itselle tärkeillä tavoilla.

Sosiaalinen ja emotionaalinen yksinäisyys

Yksinäisyyden kokemukset jaetaan monesti sosiaaliseen ja emotionaaliseen yksinäisyyteen. Sosiaalinen yksinäisyys näyttäytyy tyypillisesti siten, että sosiaalisia suhteita ei ole omassa elämässä riittävästi suhteessa omiin tarpeisiin. Emotionaalisessa yksinäisyydessä keskeistä puolestaan on kokemus siitä, että omasta elämästä puuttuu merkityksellinen ja läheinen ihmissuhde, jossa tulisi nähdyksi ja hyväksytyksi juuri omana itsenään.

Monesti yksinäisyyden kokemuksissa on kyse sekä sosiaalisesta että emotionaalisesta yksinäisyydestä. Ne eivät ole toisiaan poissulkevia.

OPISKELIJAKOKEMUKSIA: Esimerkkejä sosiaalisesta ja emotionaalisesta yksinäisyydestä opiskeluarjessa

Sosiaalinen yksinäisyys:

”Mulla ei ole ketään, kenen viereen istua lounaalla.” 

”Olisi kiva mennä opiskelijatapahtumiin, mutta ei ole mitään porukkaa, jonka kanssa yhdessä mennä. Yksin en uskalla.

”Kunpa tuntisin edes joitakin opiskelijoita vuosikurssiltani. En haluaisi aina olla viimeinen, joka kelpuutetaan mukaan ryhmätöihin. ”

 

Emotionaalinen yksinäisyys:

”Ihan sama osallistunko kursseille vai en. Kukaan ei edes huomaisi, jos olen poissa. En ole kenellekään tärkeä.

”Mulla on kavereita, joiden kanssa tulee vietettyä aikaa koululla, mutta vedän kokoa ajan jotain roolia. Pakko: ei mulla ole muitakaan.

”Mulla on kokoajan monta rautaa tulessa. En uskalla pysähtyä, koska oikeasti en voi hyvin. Ei kukaan tiedä, miltä musta oikeasti tuntuu.”

HARJOITUKSIA

  • Millaisia ihmissuhteisiin liittyviä tarpeita itsessäsi tunnistat?

    A. Listaa tarpeitasi ja toiveitasi ylös. Ne voivat olla tarkkoja ja liittyä tiettyihin tilanteisiin tai olla suurempia, kokonaisvaltaisia tarpeita.

    B. Pysähdy tekemäsi listan äärelle. Millaisia huomioita voit sen pohjalta tehdä? Kaipaatko lisää ihmissuhteita vai ennemminkin merkityksellisyyden kokemusta? Vai molempia?

    Voit jäsentää ajatuksiasi halutessasi alta löytyvään kirjoituskenttään. Kentän tiedot eivät tallennu mihinkään ja ne pyyhkiytyvät pois siinä kohtaa, kun vaihdat sivua. Halutessasi voit kuitenkin ottaa jäsennyksesi talteen esimerkiksi kuvakaappauksella, kopioimalla jäsennyksen haluamaasi tiedostoon tai tulostamalla sen.

  • Oma yksinäisyyshahmoni

    Syvenny tarkemmin kokemukseesi yksinäisyydestä. Mitä se on ja miltä se tuntuu? 

    Voit käyttää apuna seuraavia kysymyksiä:

    • Mitä yksinäisyyteni on?
    • Mitä tunteita se minussa herättää?
    • Millä sanoilla kuvailisin sitä?
    • Mitä yksinäisyys haluaa minulle sanoa? 
    • Voiko yksinäisyyttä kuvailla jollain metaforalla? 
    • Millainen hahmo yksinäisyyteni olisi jos piirtäisin sille muodon?

    Tee ajatuksistasi jonkinlainen tuotos. Se voi olla piirros, kirjoitelma, ajatuskartta, kollaasi. Ihan mitä tahansa, joka konkretisoi kokemustasi.

    Löytämällä yksinäisyyden kokemuksellesi jäsennyksen voit huomata, että yksinäisyys on jotakin mitä voi tarkastella, pilkkoa osiin ja siitä voi saada otetta. Voi tuntua helpommalta löytää myös keinoja tehdä asialle jotakin, kun yksinäisyys tuntuu helpommin lähestyttävämmältä ja konkreettisemmalta.

    Voit jäsentää ajatuksiasi halutessasi alta löytyvään kirjoituskenttään. Kentän tiedot eivät tallennu mihinkään ja ne pyyhkiytyvät pois siinä kohtaa, kun vaihdat sivua. Halutessasi voit kuitenkin ottaa jäsennyksesi talteen esimerkiksi kuvakaappauksella, kopioimalla jäsennyksen haluamaasi tiedostoon tai tulostamalla sen.

Back to content