Siirtyä sisältöön

Olenko ainoa opiskelija, joka kokee yksinäisyyttä?

Et ole ainoa opiskelija, joka kokee yksinäisyyttä. Yksinäisyyttä koetaan korkeakouluissa paljonkin. Joka neljäs opiskelija kokee haitallista ja pitkittynyttä yksinäisyyttä. Yli puolet opiskelijoista kokee satunnaisemmin yksinäisyyttä. Joka kolmas opiskelija ei kuulu mihinkään opintoihinsa liittyvään ryhmään.

Korkeakouluopiskelijoita on Suomessa yli 320 000. Jos heistä joka neljäs kokee pitkittynyttä yksinäisyyttä, puhutaan kymmenistä tuhansista opiskelijoista. Lisäksi suurella osalla opiskelijoista on satunnaisemmin yksinäisyyden kokemuksia. Tällöin voimme todeta, että yksinäisyyden kokemukset opiskeluaikana ovat melko yleisiä ja enemmistö opiskelijoista kokee yksinäisyyttä ainakin jossakin kohtaa opintoja.

Yksinäisyys ei ole merkki siitä, että ihmisessä olisi jotakin vikaa tai että hän olisi toiminut väärin. Kaikissa tuhansissa ja tuhansissa opiskelijoissa ei mitenkään voi olla jotakin perustavanlaatuista vikaa. Vai mitä mieltä olet?

OPISKELIJAKOKEMUKSIA

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi tämän videon.

Opiskelijan yksinäisyys ei katso korkeakoulua, opiskelualaa tai -paikkakuntaa. Yksinäisyyttä kokevia opiskelijoita on ympäri Suomea. Videolla opiskelijat kertovat, millaiselta tuntuu, kun kokee yksinäisyyttä opiskelijana. Nyyti ry:n tuottama video, 2021.

HARJOITUKSIA

Minä ja muut 

Seuraavan kerran, kun olet verkko- tai lähikurssilla, katso vaivihkaa ympärillesi. Tee mielikuvaharjoitus ja jaa ympärillä näkemäsi kanssaopiskelijat mielessäsi siten, että 2/3 ovat toisella puolella viivaa ja 1/3 toisella puolella viivaa.

Asemoi itsesi siihen puoliskoon, jossa on 2/3 luokasta. Noin monella teistä on ainakin joskus kokemuksia yksinäisyydestä. Miltä tämä ajatus sinusta tuntuu?

 • Kuinka tunnistaa yksinäisyyttä kokeva kanssaopiskelija?

  Mieti erilaisia tilanteita opiskeluarjesta, jossa kohtaat muita opiskelijoita: luentoja, ryhmätöitä, lounaita, käytäväkohtaamisia, verkkokursseja.

  A. Pohdi, mistä voisit tunnistaa kanssaopiskelijan, joka kokee yksinäisyyttä.

  B. Millaiset asiat vaikuttavat arvioosi siitä, kuka kanssaopiskelija voisi kokea yksinäisyyttä?

  C. Uskotko, että muiden opiskelijoiden on helppoa tunnistaa, että kaipaisit enemmän tai toisenlaista vuorovaikutusta heidän kanssaan?

  D. Onko jotain keinoja, joilla voisit osoittaa kanssaopiskelijoille, että toivoisit vuorovaikutusta heidän kanssaan?

  Voit jäsentää ajatuksiasi halutessasi alta löytyvään kirjoituskenttään. Kentän tiedot eivät tallennu mihinkään ja ne pyyhkiytyvät pois siinä kohtaa, kun vaihdat sivua. Halutessasi voit kuitenkin ottaa jäsennyksesi talteen esimerkiksi kuvakaappauksella, kopioimalla jäsennyksen haluamaasi tiedostoon tai tulostamalla sen.

Back to content