Siirtyä sisältöön

Valjasta myötätunto käyttöösi

Yksinäisyyden keskellä voimme usein olla ankaria ja armottomia itseämme – ja muita – kohtaan. Voi olla, että lyttäämme itseämme alas  ennen arjen tilanteita, tilanteiden aikana ja niiden jälkeenkin. Elämä voi tuntua ikuiselta epäonnistumisen ja torjunnan kierteeltä.

Voi myös olla suhtaudumme muihin ihmisiin ja ympäröivään maailmaan tuomitsevasti, arvostelevasti ja jopa vihamielisesti. Tämä on kuluttavaa eikä edistä uskoamme itseemme tai yhteyksien löytämistä muihin.  

Myötätuntoista suhtautumista harjoittelemalla voimme edistää omaa – ja muiden – hyvinvointia. On mahdollista suunnata omaa sisäistä puhetta ja toimintaa kohti kannustusta, lempeyttä ja armollisuutta.   

OPISKELIJAKOKEMUKSIA: Myötätuntoisia tekojani, kun olo on yksinäinen

”Puhun itselleni kauniisti. Muistutan itseäni, ettei aina tarvitse olla kauheasti tekemässä. Joskus saa vain olla ja se riittää.”

”Tilanne voi olla väliaikaista ja apua on aina saatavilla.”

”Annan itselleni aikaa ja otan kiinni tulevaisuudesta, joka saisi motivoitumaan. Lupaan itselleni palkinnon, kun vaikea tilanne on ylitetty. Käyn ulkona kävelyllä tai katson motivoivia ja inspiroivia videoita Youtubesta.”

”Tiedostan, että elämä on jatkuvaa aaltoliikettä. Useimmiten pystyn luottamaan siihen, että seuraava päivä on yleensä aina vähän parempi. Joskus en pysty luottamaan siihen ja silloin lasken kaikki vaatimukset nolliin ja yritän vain selviytyä jotenkuten.”

”Muistan, kuinka paljon olen jo kehittynyt vuosien takaisesta. Niin ollen kehitys edelleen on mahdollista, jos vain uskon siihen.”

  • Kuuntele tai lue alta lisää muiden opiskelijoiden myötätunnon tekoja ja ajatuksia yksinäisyyden vaikeina hetkinä. Voit pohtia samalla, voisitko löytää omaan arkeesi jonkin uuden asian tai lähestymistavan kokeiltavaksi. 

    • Puhun itselleni kauniisti. Muistutan itseäni, ettei aina tarvitse olla kauheasti tekemässä. Joskus saa vain olla ja se riittää.
    • Ajattelen, että ei tämä kestä ikuisesti. En ole oikeasti niin huono ihminen/kelpaamaton ystäväksi jollekin, kuin mitä ajattelen.
    • Voisin toimia tuutorina muille autistisille opiskelijoille, jotta he eivät toistaisi samoja virheitä kuin minä. Samalla he löytäisivät tuen/avun luokse nopeammin.
    • Yritän miettiä asioita, joiden vuoksi elämässä kannattaa pyrkiä eteenpäin.
    • Tiedän, että asiat menevät minulla koko ajan parempaan suuntaan: kun mietin muutamia vuosia taaksepäin, tajuan, miten paljon parempi tilanne nyt on.
    • Pyrin keskittymään itselle tärkeisiin asioihin ja läheisiin ihmisiin.
    • Kannustan itseäni sillä, että mitään vikaa ei itsessä ole. Ja ystäviä elämässä tulee varmasti tulevaisuudessa.
    • Annan itselleni luvan levätä ja kerätä itseni. En tee mitään mikä tuntuu pahalta. Jos minulla ei ole voimavaroja, en pakota itseäni tekemään mitään.
    • Haluan uskoa, että asiat muuttuvat paremmiksi.
    • Se on vain yksi tilanne elämässä. Ei saa luovuttaa, omista ja muiden virheistä voi oppia.
    • Ajattelen kaikkia ihmisiä joita olen saanut elämääni ja asioita joissa olen onnistunut ja selvinnyt.
    • Usein ajatus siitä, että lähitulevaisuudessa on jotakin mitä odottaa auttaa jaksamaan.
    • Kannustan itseäni ajattelemalla, että asiat voisivat olla huonomminkin ja mietin, kuinka paljon elämässäni on hyviä asioita ja kuinka voin itse vaikuttaa siihen, millaisena elämäni koen. Teen itseäni hyödyttäviä asioita, kuten urheilua, josta tulee hyvä mieli.
    • Ajattelen tavoitteitani ja sitä mikä on itselle tärkeää.
    • Yritän katsoa kauemmas tulevaisuuteen ja tehdä jonkin mukavan suunnitelman jonkun ystävän kanssa.
    • Tilanne voi olla väliaikaista ja apua on aina saatavilla.
    • Annan itselleni aikaa ja otan kiinni tulevaisuudesta, joka saisi motivoitumaan. Lupaan itselleni palkinnon, kun vaikea tilanne on ylitetty. Käyn ulkona kävelyllä tai katson motivoivia ja inspiroivia videoita Youtubesta.
    • Tiedostan, että elämä on jatkuvaa aaltoliikettä. Useimmiten pystyn luottamaan siihen, että seuraava päivä on yleensä aina vähän parempi. Joskus en pysty luottamaan siihen ja silloin lasken kaikki vaatimukset nolliin ja yritän vain selviytyä jotenkuten.
    • Yritän muistaa ihmisiä, jotka ovat elämässäni.
    • Yritän muistaa, että minulla on kavereita ja tärkeitä ystäviäkin vaikka välillä tuntuukin, että he eivät voisi välittää vähempää. Mutta jos asia oikeasti olisi noin, he eivät olisi pysyneet rinnallani jo lähes kymmenen vuotta ja kaikenlaisten sotkujen läpi.
    • Yritän sanoa itselleni uudelleen ja uudelleen lämpimiä, lempeitä sanoja. Mietin millaista olisi jos olisin sellainen henkilö joka voisi vain olla, jonka jälkeen yritän kertoa itselleni että olen se henkilö. Kerron itselleni että kaikki järjestyy ja että tämä on vaikeaa kenelle tahansa.
    • Muistutan itseäni siitä, että minullakin on ihmisarvo ja oikeus olla olemassa tällaisena kuin olen. Ajattelen, että aina on toivoa ja asiat voivat muuttua.
    • Kerron itselleni, että se hetki, tai hetki ennen jotakin asiaa, on se pahin. Kun jaksaa sen yli, tai pääsee tekemään jotakin asiaa, on se kuin laastarin repäisy – sitten se on ohi.
    • Muistan kuinka paljon olen jo kehittynyt vuosien takaisesta. Niin ollen kehitys edelleen on mahdollista jos vain uskon siihen.
    • Olen koittanut muistaa kehua itseäni silloin kun olen onnistunut pienissä asioissa.

Löydä oma tapasi treenata myötätuntoa

Myötätunto ei ole kenenkään synnynnäinen ominaisuus sillä tavoin, että joillakin ihmisillä sitä vain on ja toisilla ei. Kyseessä on suhtautumisen tapa ja taito, jota voi opetella ja harjoitella tulemaan siinä paremmaksi.

Myötätuntoa voit harjoittaa monin tavoin. Hyviä keinoja ovat oman sisäisen ajattelun muokkaaminen lempeämpään suuntaan tai myötätuntoisten tekojen tekeminen itselle tai toisille. Yksi parhaimpia tapoja edistää myös omaa hyvinvointia on hyvien tekojen tekeminen toisille. Myötätuntoa voi edistää monin keinoin ja varmasti on olemassa keinoja, jotka myös juuri sinulle toimivat.

    • Voi miettiä: “Mitä sanoisin lähimmäiselleni vastaavassa tilanteessa?” 
    • Voi tarkastella asiaa ulkopuolisen perspektiivistä: “Mitä lähimmäiseni sanoisi minulle tällaisessa tilanteessa? ” 
    • Palauttaa lempeästi mieleen, että kyseessä on oma tulkintasi, ei fakta: “ Nyt taas puhuin itselleni tosi rumasti. En oikeasti ole tyhmä. Ensimmäinen ajatukseni ei ole totuus. On muitakin tapoja, nähdä tämä sama asia.” 
    • Kannustaa ja motivoida: “Vaikka nyt en onnistunut, se ei tarkoita, että olen epäonnistunut. Uskalsin yrittää ja olen sinnikäs. Tämä asia ei myöskään määritä minua, olen paljon muutakin kuin vain tämä.” 
    • Huomata hyvän: “Kaikki elämässäni ei ole surkeasti. Minulla on myös asioita, joista olen kiitollinen. Pienillä jutuilla saan myös kohotettua mielialaani ja vaikutettua olooni, kuten esimerkiksi liikkumisella tai äänikirjojen kuuntelulla.” 
    • Vahvistaa olevasi hyvän arvoinen: “Minuun kannattaa panostaa. Olen arvokas ihminen ja minulla on paljon hyvää annettavaksi muillekin. Olen tärkeä ja kaiken panostamisen arvoinen.” 

HARJOITUKSIA

  • Kuinka kohtelisit ystävää? 

    A.  Pohdi tilannetta, jossa läheinen ystävä tai perheenjäsenesi kamppailee jonkin asian kanssa tai ajattelee ikävästi itsestään. Miten suhtautuisit häneen (erityisesti ollessasi parhaimmillasi)? Kirjoita ylös mitä tekisit ja sanoisit. Kiinnitä huomiota erityisesti siihen sävyyn, jolla puhut lähimmäisellesi. 

    B. Ajattele seuraavaksi tilannetta, jossa itselläsi on vaikeaa tai ajattelet ikävällä tavalla itsestäsi. Miten tyypillisesti toimit näissä tilanteissa? Kiinnitä huomiota erityisesti siihen sävyyn, jolla puhut itsellesi. 

    C. Huomaatko mitään eroja? Jos kyllä, kysy itseltäsi, miksi näin on. Mitkä tekijät vaikuttavat eroon siinä, miten kohtelet itseäsi ja miten kohtelet muita?  

    D. Millaisia muutoksia voisi tapahtua, mikäli suhtautuisit jatkossa itseesi samankaltaisesti kuin suhtaudut muihin? 

    E. Voitko antaa muutokselle mahdollisuuden ja katsoa mitä tapahtuu? 

    Tehtävän alkuperäinen lähde: Kristin Neff. 

    Voit jäsentää ajatuksiasi halutessasi alta löytyvään kirjoituskenttään. Kentän tiedot eivät tallennu mihinkään ja ne pyyhkiytyvät pois siinä kohtaa, kun vaihdat sivua. Halutessasi voit kuitenkin ottaa jäsennyksesi talteen esimerkiksi kuvakaappauksella, kopioimalla jäsennyksen haluamaasi tiedostoon tai tulostamalla sen.

Myötätuntoinen käsi -kuunteluharjoite 

Kuuntele Myötätuntoinen käsi -harjoite Mieli ry:n sivuilta ja harjoittele sen avulla kehittämään myötätuntoa itseäsi kohtaan. Täältä harjoitteeseen! (linkki avautuu uudessa välilehdessä ja johtaa Mieli ry:n verkkosivustolle).

Back to content