Omia ajatuksia voi treenata. Siinä missä voit treenata fyysistä kuntoasi, on sinulla yhtä lailla mahdollisuuksia harjoittaa mieltäsi.
Yksinäisyyden kokemus alkaa pitkittyessään vaikuttaa tapaamme havainnoida, tulkita ja käsitellä ympäristöstä tulevaa tietoa. Myös suhtautumisemme itsemme ja kanssaihmisiin muovautuu tavalla, josta emme aina ole kovin tietoisia itse. Tästä syystä yksi vaikuttavimmista tavoistamme vaikuttaa yksinäisyyden kokemukseen, on työstää toistuvia ajatusmallejamme.
Karkeasti ottaen ajatusten työstämistä voi hahmotta kolmivaiheisen prosessin myötä.
1. Tunnista toistuvat ajatusmallisi
Ensimmäinen vaihe ajatusten harjoittamisessa on tunnistaminen. Millaisia toistuvia haitallisia ajatusmalleja tunnistat omasta ajattelustasi? Voi olla, että olet pitkään – kenties jopa vuosikausien ajan- sanonut itsellesi toistuvia asioita, jotka nykyisin tuntuvat jo ihan tosiasioilta.
Toistuvat ajatukset voivat olla esimerkiksi seuraavanlaisia:
”Olen tyhmä.” ”Kukaan ei pidä minusta.” ”Minussa on jotain vikaa.” ”Olen vääränlainen.”
Voit katsoa lisää opiskelijoiden kirjaamia esimerkkejä yksinäisyyden värittämistä haitallisista ajatuksista osiosta Tunne yksinäisyytesi.
2. Haasta ajatusmallisi
Toinen vaihe on toistuvan ajatuksen haastaminen. Mitäpä jos et suostuisi hyväksymään haitallista ajatusta pureksimatta? Sinulla on valtaa ja vaikutusmahdollisuuksia omiin ajatuksiisi ja voit haastaa ajatustasi aktiivisesti.
Tsekkaa seuraava video ajatusten haastamiseen liittyen ja kiinnitä erityistä huomiota videolla esiin nouseviin kysymyksiin. Jos sinä haastaisit omaa haitallista ajatusmalliasi samojen kysymysten kautta, millainen vastauksia kysymyksiin tulisikaan? Kysymysten alkuperäinen lähde on: Yksinäisyys – tehtäväkirja avuksesi / HelsinkiMissio.
Jos tunnistat ristiriitaisuutta vastauksissa videolla nähtäviin kysymyksiin, olet tärkeän asian äärellä. Ehkäpä sinulle olisi hyödyllisempää löytää vaihtoehtoinen näkökulma lähestyä samoja asioita?
3. Vaihtoehtoisen ajatuksen löytäminen
Kolmas vaihe on vaihtoehtoisen ajatuksen löytäminen. Millainen olisi hyödyllinen ajatus, joka
- auttaa sinua saavuttamaan tahtomasi?
- parantaa oloasi?
- kannustaa sinua toimimaan tilannettasi edistävällä tavalla?
Tärkeää on pohtia sellaista ajatusta, jonka tuntuu itsestä uskottavalta ja hyödylliseltä. Mitä tahansa päälle-liimatun positiiviselta tuntuvaa ajatusta ei kannata valita, vaan nimenomaan löytää se itselleen sopivalta tuntuva vaihtoehto. Sitä voi jatkossa lempeästi muistutella itselle niissä tilanteissa, kun huomaa ajattelevansa vanhalla, tutulla tavalla.
-
”Olen epäonnistunut.” -> ”Olen saavuttanut monia asioita, joista voin olla ylpeä. Minun on myös mahdollista vielä saavuttaa asioita, jotka ovat minulle tärkeitä.
”Muut ovat pinnallisia.” -> ”Ehkä meillä on jotain yhteistäkin. Kenties en tiedä ihan kaikkea muista.”
”Jännitykseni näkyy muille. Heistä olen ihan outo.” -> ”Jännitykseni kertoo vain siitä, että asia on minulle tärkeä. Kaikki muutkin jännittävät joskus. Kukaan ei ajattele minusta pahaa vain siksi, että jännitän.”
”Ei kannata edes yrittää.” -> ”En voi tietää mitä tapahtuu jatkossa. Minuun kannattaa panostaa. Olen hyvän arvoinen.”
-
Huomaathan, että pinttyneiden ja pitkäaikaisten haitallisten ajatusmallien työstö ei ole helppo tai nopea pikatie muutokseen omassa arjessa. Monesti haitallisten ajatusmallien kääntäminen hyödyllisempään suuntaan voi vaatia pitkällistä, lukuisiin toistokertoihin pohjautuvaa harjoittelua, ajoittaisia epäonnistumisia ja takapakkia sekä motivaation löytymistä harjoittelemiseen niiden jälkeenkin. Usein muutokseen voi tarvita tai se on helpompaa muiden ihmisten kuten esimerkiksi mielenterveystyön ammattilaisten tuella.
Mikään ei kuitenkaan estä sinua ottamasta ensimmäisiä askelia kohti muutosta myös jo tunnistamalla sen, että omiin ajatusmalleihin on mahdollista vaikuttaa ja keinoja siinä onnistumiseen on monia.
HARJOITUKSIA
Omien ajatusten mielitreeni
A. Millaisen toistuvan haitallisen ajatuksen tunnistat omasta ajattelustasi? Voit esimerkiksi pohtia arkista tilannetta, jossa yksinäisyyden kokemus nousee pintaan.
B. Tarkastele ajatusta perusteellisesti ja piirrä itsellesi taulukko, jossa toisella puolella on plus-merkki ja toisella puolella miinusmerkki. Merkitse taulukon pluskohtaan ne asiat, jotka puhuvat ajastuksesi puolesta eli milloin se pitää paikkansa. Tämän jälkeen merkitse miinuskohtaan ne asiat, jotka todistavat tätä ajatusta vastaan eli milloin se ei pidä paikkaansa.
C. Millaisia havaintoja voit tehdä? Onko olemassa mahdollisuus sille, että ajatuksesi ei ole joka tilanteessa, aina ja kaikkialla pätevä?
D. Onko mahdollista, että jokin toinen ajatus voisi hyödyttää sinua enemmän?
Tehtävä mukailtu lähteestä: Yksinäisyys – tehtäväkirja avuksesi / HelsinkiMissio.
-
Vaihtoehtoisen ajatuksen löytäminen
A. Hyödynnä edellisessä tehtävässä tunnistamaasi haitallista ajatusta. Pohdi, millainen voisi olla rakentavampi ajatus, joka voisi tukea vointiasi enemmän kuin lannistaa? Kirjoita tämä ajatus ylös.
Huomaa, että vaihtoehtoisen ajatuksen ei ole tarkoitus olla yltiöpositiivinen, vaan realistisempi siinä mielessä, että se huomioi erilaisia näkökulmia asiaan.
B. Millaisin tavoin voit vahvistaa vaihtoehtoisen ajatuksen muistumista mieleen arjen tilanteissa?
Voit jäsentää ajatuksiasi halutessasi alta löytyvään kirjoituskenttään. Kentän tiedot eivät tallennu mihinkään ja ne pyyhkiytyvät pois siinä kohtaa, kun vaihdat sivua. Halutessasi voit kuitenkin ottaa jäsennyksesi talteen esimerkiksi kuvakaappauksella, kopioimalla jäsennyksen haluamaasi tiedostoon tai tulostamalla sen.
Kuunteluharjoitteen kautta perspektiiviä omiin ajatuksiin
Joka ikistä kimpoilevaa ajatusta ei ole syytä lähteä tutkimaan tai muuttamaan. Päivittäin ajattelemme tuhansia ajatuksia. Useimpien ajatusten voi antaa myös vain tulla ja mennä.
Valitse jompikumpi oheisista kuunteluharjoitteista ja pohdi sen pohjalta suhtautumistasi omiin ajatuksiisi:
- Tiivis Mieli ry:n tuottama Linnunpesä-harjoite. Täältä harjoitukseen! (linkki avautuu uudessa välilehdessä ja johtaa Mieli ry:n verkkosivustolle).
- Pidempi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun XAMK:n tuottama Lehdet virrassa -harjoite. Täältä harjoitukseen! (linkki avautuu uudessa välilehdessä ja johtaa XAMK:n Youtube-videoon).
Millaisia ajatuksia harjoitteen kuuntelu sinussa herättää?