Kun kokee yksinäisyyttä, voi kaivata sitä, että joku toinen vain kertoisi, mitä pitäisi eri tilanteissa tehdä. On inhimillistä, että kiperässä tilanteessa kaipaa manuaalia, jonka mukaan toimimalla asiat ratkeaisivat vähän kuin itsestään.
Valitettavasti joka tilanteeseen ja jokaiseen ihmissuhteeseen sopivaa käsikirjoitusta ei ole mahdollista antaa. Vuorovaikutukseen muiden kanssa liittyy aina jonkin verran asioita, jotka eivät ole kontrollissamme tai tiedossamme. Tietty arvaamattomuus ja ennakoimattomuus on hyväksyttävä osaksi toimintaamme muiden kanssa.
Kulmakiviä hyvään vuorovaikutukseen
Vaikka täydellistä käsikirjoitusta sosiaalisiin tilanteisiin ei voida antaa, voi tietyistä vuorovaikutuksen kulmakivistä olla kuitenkin apua moniin tilanteisiin:
- Luo rauhallinen ja turvallinen mielikuva tilanteesta ennakkoon.
- Lievennä mahdollisesti kokemaasi jännitystä.
- Ole läsnä tilanteessa ja suuntaa tarkkaavaisuutesi toiseen ihmiseen tai itse asiaan, josta haluat toisen kanssa jutella.
- Osoita kanssaihmiselle, että olet kiinnostunut hänestä ja viettämään aikaa hänen kanssaan tässä hetkessä.
- Aloita keskustelu esittämällä toiselle jokin kysymys tai kysymyksiä.
- Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin avoimella tavalla, joka mahdollistaa jatkokeskustelun aiheesta.
- Ylläpidä keskustelua esittämälle toiselle jatkokysymyksiä tai kysymyksiä uudesta aiheesta.
- Huomioi mahdolliset haitalliset ajatuksesi, jotka vaikeuttavat vuorovaikutusta ja yritä jatkaa niistä huolimatta.
- Älä teeskentele tietäväsi asioista, joista oikeasti et tiedä.
- Kerro omista kiinnostuksenkohteistasi ja arjestasi tilanteeseen sopivalla avoimuudella.
- Muuta keskustelun suuntaa ja vedä rajoja, mikäli koet olosi epämukavaksi.
- Sinulla on lupa puhua myös murheista ja ikävistä asioista, mikäli koet tilanteen turvallisena.
- Sanoita ääneen, jos pidit tapaamista mukavana ja haluaisit tavata ihmistä myös toistekin.
-
Kuuntele tai lue alta vinkit sosiaalisissa tilanteissa toimimiseen esimerkkien kera kokonaisuudessaan.
- Luo rauhallinen ja turvallinen mielikuva tilanteesta ennakkoon. Päätä, millaisella tavalla muistutat itseäsi tästä turvallisesta mielikuvasta itse tilanteessa.
- Lievennä jännitystä juuri ennen tilannetta esimerkiksi rauhallisella hengityksellä tai laittamalla kätesi kylmään veteen. Muistuta mieleesi tilanteita, joissa olet jännittänyt, mutta joista olet siitä huolimatta selviytynyt hyvin.
- Ole aidosti läsnä tilanteessa ja suuntaa tarkkaavaisuutesi toiseen ihmiseen tai itse asiaan, josta haluat toisen kanssa jutella. Usein annamme liikaakin painoarvoa omille sisäisille tuntemuksille ja tilanteen tarkkailulle kuin itse vuorovaikutuksen sisältöön, jolloin keskittymisemme herpaantuu.
- Osoita kanssaihmiselle, että olet kiinnostunut hänestä ja viettämään aikaa hänen kanssaan tässä hetkessä. Kiinnostusta voit osoittaa katsekontaktilla, hymyllä sekä elekielelläsi ja asennollasi.
- Hyvä tapa aloittaa keskustelu on esittää toiselle kysymyksiä. Voit pohtia mahdollisia kysymyksiä jo ennakkoon.
- Kun vastaat toisen esittämiin kysymyksiin, vastaa avoimella tavalla, joka mahdollistaa jatkokeskustelun aiheesta. Jos vastaat kysymykseen ”Joo” tai ”Ei” voi toisen olla vaikea tietää tarkemmin vastauksesi syitä ja jatkaa keskustelua eteenpäin. Pyri siis perustelemaan vastauksesi jollakin tavalla, joka antaa enemmän tarttumapintaa vastapuolelle, esimerkiksi: ”Joo, tykkään kyllä eläimistä, koska meidän perheessä on aina ollut lemmikkejä.”
- Hyvä tapa ylläpitää keskustelua on esittää toiselle kysymyksiä. Osoita keskustelukumppanille, että et halua puhua pelkästään itsestäsi vaan olet kiinnostunut yhtälailla myös hänestä. Hyödynnä toisesta tekemiäsi havaintoja ja ole kiinnostunut asioista, jotka teille ovat yhteisiä sekä asioista, jotka teitä erottavat. Kysy tarkemmin asioista, joista et niin paljoa tiedä tai kysy tarkemmin toisen mielipidettä tai taustoja mielipiteelle. Hyvä keskustelu on vastavuoroista, jossa kumpikin osapuoli rakentaa tilannetta aktiivisesti. Kysymysten esittämistä ja toisen kysymyksiin vastaamista on hyvä tasapainottaa kyseiseen tilanteeseen sopivalla tavalla.
- Huomioi haitalliset ajatuksesi, jotka estävät vuorovaikutusta ja jatka niistä huolimatta. Voit huomioida vuorovaikutusta haittaavan ajatuksesi, esimerkiksi ”Ei tuo kuitenkaan minusta ole oikeasti kiinnostunut.”, todeta sen olemassaolon ja päättää silti jatkaa toimintaasi. Voit muistuttaa itsellesi ”Nyt minulla taas tuli se ajatus, että toinen ei ole minusta kiinnostunut. Onneksi tiedän, että se on vain ajatus eikä totuus. Voin jatkaa juttuani hänen kanssaan esiin nousseesta ajatuksesta huolimatta.”
- Älä teeskentele tietäväsi asioista, joista oikeasti et tiedä. Sinun ei tarvitse tietää kaikesta kaikkea, vaan voit hyödyntää keskusteluhetkeä jonkin uuden asian oppimiseen. Esimerkiksi: ”En olekaan seurannut viimeaikaista politiikkaa, mutta kerro ihmeessä, mikä sinusta siinä on tuntunut merkitykselliseltä. Kuulen mielelläni tästä lisää.”
- Kerro omista kiinnostuksenkohteistasi ja arjestasi tilanteeseen sopivalla avoimuudella. Kenties teillä onkin paljon yhteistä, joka ei tule pintaan, siksi että toinen ei tiedä näitä puolia sinusta?
- Sinulla on oikeus muuttaa keskustelun suuntaa ja vetää rajoja. Jos keskustelu polkee paikoillaan sellaisissa teemoissa, jotka eivät tunnu sinusta hyviltä tai luontevilta, voit myös vaihtaa puheenaihetta sen sijaan, että jäisit odottamaan, että toinen tekee sen tai keskustelu tyrehtyy itsestään. Esimerkiksi ”Tämä ei nyt liity tähän asiaan, mutta mielelläni kuulisin mielipiteesi eräästä toisesta aiheesta. ”
- Myös murheista ja ikävistä asioista on lupa puhua. Usein varomme puhumasta haasteistamme, sillä emme halua kuormittaa muita ihmisiä ongelmillamme. Älä päätä jo ennakkoon, miten vastapuoli tulee suhtautumaan murheisiisi. Hän voi hyvinkin kestää ne ja osoittaa empatiaa tai tukea sinua tilanteessasi. Jos luotat ihmiseen, voi haasteista puhuminen olla myös väylä ihmissuhteen syventämiseen. Luottamuksen syntymiseen kannattaa panostaa, jotta tällainen tilanne rakentuu.
- Sanoita ääneen, jos pidit tapaamista mukavana ja haluaisit tavata ihmistä myös toistekin. Lisäpontta asialle antaa se, jos pystyt vielä perustelemaan, miksi tapaaminen tuntui mukavalta: useimmiten ihmiset ovat oikein tyytyväisiä kuulessaan, että heidän seuransa on kiinnostavaa ja se koetaan miellyttävänä. On tärkeää sanoittaa ääneen, jos pitää jotakin asiaa mukavana tai toivoisi sille jatkoa: toinen ei muutoin voi mitenkään tietää sitä, mitä itse ajattelet. Mikäli uusi tapaaminen ei heti onnistukaan, ei kannata lannistua: asialle ei välttämättä ole mitään tekemistä sinun kanssasi vaan syy voi liittyä enemminkin toisen omaan elämäntilanteeseen. Kysymällä luot kuitenkin jo mahdollisuuden uudelle tapaamiselle ja se on jo itsessään tärkeää.
HARJOITUKSIA
-
Harjoittele jämäkkyyttä
Tutustu listaan omista oikeuksistasi Nyyti ry:n verkkosivuilla. Täältä pääset listaan! (linkki avautuu uudessa välilehdessä ja johtaa Nyyti ry:n verkkosivustolle). Pohdi seuraavaksi:
A. Millaisia ajatuksia tämä lista sinussa herättää?
B. Onko listalla jotain, joka yllätti sinut?
C. Mieti, minkä oikeuden toteutumista sinun olisi hyvä vielä harjoitella. Pohdi, millaisessa tilanteessa ja millä tavoin voisit ottaa ensimmäisiä pieniä askeleita kyseisen taidon harjoitteluun.
Harjoittele antamaan myönteistä palautetta
Myönteisen palautteen antamisella on suotuisia vaikutuksia niin itselle kuin toiselle. Harjoittelemalla myönteisen palautteen antamista voit vaikuttaa vuorovaikutustilanteen kulkuun ja siihen liittyviin tunteisiin.
A. Huomioi ympärilläsi olevia ihmisiä ja niitä asioita, joissa he ovat hyviä, onnistuvat tai muutoin herättävät ihastusta. Kerro vilpitön positiivinen palautteesi jollekulle.
B. Tarkastele, miltä palautteen antaminen sinusta tuntui.
C. Miten antamasi palaute vaikutti tilanteeseen?
D. Minkälainen olo sinulla oli tilanteen jälkeen?
E. Tee vastaavan kaltainen harjoite siten, että positiivisen palautteen saaja oletkin sinä itse jossakin tilanteessa, jossa olet onnistunut tai joka muutoin herättää sinussa ihastusta. Voit myös halutessasi kuvitella positiivisen palautteen antajaksi jonkin läheisen, mikäli se tuntuu haastavalta omalla kohdalla.
Harjoitteen alkuperäinen lähde: Yksinäisyys – tehtäväkirja avuksesi /HelsinkiMissio.