Yksinäisyyden kokemukset eivät synny tyhjiössä. Ne syntyvät vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa tai tietoisuudessa kohtaamisista, jotka jäävät toteutumatta. Onkin tärkeää tunnistaa omia tarpeita ihmissuhteisiin liittyen, arvioida nykyisten ihmissuhteiden toimivuutta, tunnistaa omia rajoja ja oikeuksia sekä kehittää omia sosiaalisia taitoja.
-
Yksinäisyyden keskellä herkästi ajattelemme, että mikä tahansa kanssakäyminen kenen tahansa ihmisen kanssa auttaisi. Saatamme viettää aikaa sellaisessa porukassa, jossa meitä ei kohdella hyvin. Voimme jäädä huonoon parisuhteeseen, koska ajattelemme, että se on parempi vaihtoehto kuin olla yksin. Voi olla, että jäämme roikkumaan kaverisuhteisiin, joissa meitä ei arvosteta.
Tämänkaltaiset tilanteet eivät lisää hyvinvointiamme tai vähennä yksinäisyyden kokemustamme. Onkin tärkeää pysähtyä omien nykyisten ihmissuhteiden äärelle ja rehellisesti tutkia sitä, tukevatko tai lisäävätkö ne hyvinvointiamme.
On hyvä muistaa, että jokaisessa ihmissuhteessa voi joskus olla huonompia vaiheita, kriisejä ja erimielisyyksiä. Ne ovat luonnollinen osa kaikkia ihmissuhteita eikä esimerkiksi yksittäisen riidan takia kannata pitää ihmissuhdetta kokonaisuudessaan haitallisena. Tärkeää on miettiä ihmissuhteen merkitystä ja siihen liittyvää vuorovaikutusta kokonaisuutena ja pidemmällä perspektiivillä.
-
On hyvä pohtia, tuleeko itse panostaneeksi riittävällä tavalla olemassa oleviin, nykyisiin ihmissuhteisiin. Jotta mikään ihmissuhde voisi toimia, vaatii se aikaa, panostusta ja toisen ihmisen huomioimista. Miten paljon olet panostanut näitä asioita ihmissuhteiden ylläpitoon?
Ja toisaalta, miten paljon ihmissuhteen toinen osapuoli on panostanut suhteen ylläpitämiseen? Molempia tarvitaan onnistuneeseen vuorovaikutukseen.
Yksinäisyyden keskellä voi tuntua siltä, että kaikki onnistuminen vuorovaikutuksessa on kiinni omasta tekemisestä. Joskus tärkeä havainto on kuitenkin se, että ansaitsisin olemassa olevilta ihmissuhteiltani enemmän kuin mitä tällä hetkellä niiltä saan.
Näitä toiveita ja tarpeita on tärkeää sanoittaa myös ääneen toiselle osapuolelle; hän ei välttämättä ole ymmärtänyt toiveitasi oikein tai ei ole osannut ottaa niitä haluamallasi tavalla huomioon. Kertomalla ääneen näistä toiveista, annat hänelle ainakin mahdollisuuden muuttaa toimintaansa.
-
On hyvä pysähtyä omien tarpeiden äärelle. Mitä oikeastaan ihmissuhteiltani tarvitsen voidakseni hyvin? Millaisia ihmissuhteita kaipaan? Millaista vuorovaikutusta muiden kanssa tarvitsen?
Kun tunnistaa omat tarpeensa paremmin, on helpompi huomata mitä asioita kaipaa elämäänsä enemmän ja mitä tarvitsee vähemmän. Vasta kun tunnistaa mitä tarvitsee voidakseen hyvin, on mahdollista tietoisimmin edistää näiden tavoitteiden toteutumista.
On tärkeää osata arvostaa omia tarpeita yhtä lailla kuin muiden tarpeita ja toimia sopivalla tavalla jämäkästi eri tilanteissa myös omia oikeuksiaan puolustaen. Omien rajojen kunnioittaminen ja niiden puolustaminen lisäävät tunnetta, että voit vaikuttaa vuorovaikutustilanteisiin ja tapaan, jolla sinua kohdellaan.
HARJOITUKSIA
Omat ihmissuhteeni
A. Millaisia suhteita elämästäsi löytyy tällä hetkellä? Piirrä oman elämäsi verkostokartta hyödyntämällä mallia NYYTIN ELÄMÄNTAITOKURSSI® -materiaalista. Täältä pääset materiaaliin! (linkki avautuu uudessa välilehdessä ja johtaa Hyvä Kysymys-verkkosivustolle). Voit myös halutessasi tulostaa verkostokartan itsellesi ja tehdä harjoituksen tulosteeseen.
B. Mihin suhteisiin olet tyytyväinen ja mihin tyytymätön?
C. Millaisia havaintoja teet nykyisestä tilanteestasi verkostokartan perusteella? Millaisena toivoisit näkeväsi verkostokarttasi tulevaisuudessa, esimerkiksi kahden vuoden päästä?
Omien tarpeiden sanoittaminen
Harjoittele omien tunteidesi ja tarpeidesi sanoittamista toiselle seuraavan kaavan mukaisesti:
A. Tuo esiin havaintosi tapahtuneesta / tilanteesta. Kerro havainnoistasi ilman minkäänlaista tulkintaa, tuomitsemista tai arviointia. Toteat vain, mitä on tapahtunut. Esimerkiksi: ”Sinä ja minä istuimme kahvilassa ja puhuimme. Puhe muuttui riidaksi. ”
B. Kerro tunteesi. Kerro seuraavaksi, millaisia tunteita sinulla heräsi havaitussa tilanteessa. Esimerkiksi: ”Riitamme sai minut surulliseksi.”
C. Tuo esiin, mitä tarvitset. Tarkenna, millaisia tarpeita ja toiveita tunteidesi taustalla on. Esimerkiksi: ”Tulin surulliseksi, koska tarvitsen tunnetta, että kelpaan omana itsenäni.”
D. Pyydä toiselta, mitä tarvitset. Pyydä jotakin konkreettista, mitä toivoisit toisen tekevän nyt tai jatkossa vastaavan kaltaisessa tilanteessa. Esimerkiksi: ”Toivon, että voisimme ottaa paremmin meidän molempien näkökulmat huomioon ja jutella asiasta uudelleen tällä viikolla.”
Harjoitus pohjautuu Marshall Rosenbergin Rakentavan vuorovaikutuksen -menetelmään.
-
Hyvän kaverin tunnusmerkit
A. Mieti asioita, jotka ovat mielestäsi hyvän ystävän tunnusmerkkejä. Voit luoda paperille ihmishahmon, jonka yhteyteen kirjaat asioita ylös, tehdä listausta tai vain pohtia asioita mielessäsi.
B. Arvioi, miten hyvin pystyt toimimaan hyvän ystävän tavoin nykyisissä ihmissuhteissasi? Merkitse plussa niiden asioiden eteen, jotka toteutuvat osaltasi useimmiten. Merkitse miinusmerkki niiden asioiden eteen, joissa toivoisit kehittyväsi vielä paremmaksi.
C. Tarkastele seuraavaksi jotakin nykyistä ihmissuhdettasi ja arvioi, miten hyvin ihmissuhteen toinen osapuoli osaa toimia hyvän ystävän kaltaisella tavalla. Tunnistatko joitakin osa-alueita, joihin toivoisit muutosta?
D. Mieti, miten voisit ottaa asiaa puheeksi henkilön kanssa ja kertoa tarpeistasi ja toiveistasi ihmissuhteen osalta.
Harjoituksen yhteydessä voit myös pohtia sitä, millaiset odotukset hyvälle ystävälle ovat realistisia. Voiko toinen ihminen aina ja joka tilanteessa täyttää kaikki hyvään ystävään odotukset? Millaiset ovat realistiset odotukset itselle tai toiselle ihmiselle riittävän hyvästä ystävyydestä?
Voit jäsentää ajatuksiasi halutessasi alta löytyvään kirjoituskenttään. Kentän tiedot eivät tallennu mihinkään ja ne pyyhkiytyvät pois siinä kohtaa, kun vaihdat sivua. Halutessasi voit kuitenkin ottaa jäsennyksesi talteen esimerkiksi kuvakaappauksella, kopioimalla jäsennyksen haluamaasi tiedostoon tai tulostamalla sen.